Manieren hoe je ongelukken door gebreken aan de auto kunt voorkomen

Nadat je een auto lening hebt afgesloten, de auto hebt test gereden en al het benodigde papierwerk hebt ondertekend, is het tijd om de auto voor het eerst de weg mee op te nemen. Maar je hebt nog geen hele week van de auto kunnen genieten voordat deze er plotsklaps mee ophoudt en je tegen een lantaarnpaal, iemands hek of een tegemoetkomende auto aanrijdt. Het ongeluk gebeurde buiten jouw schuld om. Het was een kapot onderdeel in jouw auto wat de oorzaak was. Als je voor jezelf een auto hebt gekocht dan is het misschien raadzaam om verder te lezen om erachter te komen hoe je dit soort ongelukken die door gebreken aan de auto veroorzaakt worden kunt voorkomen:

Als je een kapot onderdeel in je auto hebt gevonden en je er nog geen schade van hebt ondervonden kun je een klacht indienen. De term “terugroepactie” wordt vaak gebruikt als er gebreken aan nieuwe auto’s gevonden worden. Maar een terugroepactie kan alleen plaatsvinden als er klachten over dat type auto’s worden ingediend. Als je voelt dat er iets mis is met je auto en je in Canada woont kun je het Transport Canada’s Defect Complaint formulier invullen of ze even opbellen. Hun afdeling onderzoek en terugroepacties zal je klacht dan gaan behandelen. Je moet kunnen bewijzen dat je zelf geen enkele schade aan je auto hebt veroorzaakt. Anders kan de klacht als niet gegrond worden verklaard.

Lees, luister of kijk het nieuws voor nieuws over terugroepacties van bepaalde merken en/ of modellen. Autofabrikanten zijn er normaliter snel bij om een terugroepacties aan te kondigen via de krant, televisie, radio of internet als er gebleken is dat bepaalde types of modellen defecte onderdelen bevatten. Hun reputatie staat daarmee immers op het spel.

Daarom zou je constant het nieuws wat jouw type en merk auto aangaat moeten volgen. Beter dat dan blijven rondrijden in een rijdend ongeluk. Zelfs als je zelf geen klacht hebt ingediend bij de overheidsinstantie die daarvoor verantwoordelijk is en je er via het nieuws bent achter gekomen dat er problemen zijn met jouw auto kun je de auto nog naar een officiële dealer of monteur sturen.

Kijk of de geautoriseerde dealer of monteur alle spullen in huis heeft om je auto naar tevredenheid te repareren. Soms zijn nieuwsorganisaties sneller achter het nieuws gekomen en kunnen de autodealers nog niet helemaal voorbereid zijn om het euvel te verhelpen. Als je je auto naar een erkende dealer of monteur stuurt die niet is uitgerust met de juiste tools om het corresponderende euvel te verhelpen, zit je mogelijk maanden zonder auto. Omdat autofabrikanten verplicht zijn om de voertuigregistratienummer – of VIN- te registreren van elke auto die betrokken is bij de terugroepactie kun je van tevoren contact opnemen met de autodealer of monteur om te kijken of jouw VIN ook onderdeel is van de terugroepactie.

Ongeacht of de autofabrikant het euvel gratis wil verhelpen of niet, de auto vervangen door een gelijkwaardig model of je geld teruggeeft, het is belangrijk dat het probleem verholpen wordt. Een terugroepactie voor jouw auto heeft niet alleen betrekking op jezelf maar potentieel op duizenden mensen wereldwijd die dezelfde auto als jouw rijden. Eis dat het probleem verholpen wordt door middel van de terugroepactie omdat het simpelweg je recht is dat te doen.

Je hoeft niets te betalen als de autofabrikant je een oplossing voor het probleem aanbiedt. Als het defect in de auto iets kleins is kan de autofabrikant het repareren. De fabrikant kan ook voorstellen om een gelijkwaardig model als vervanging te accepteren. Let dan wel op dat deze auto niet dezelfde defecten heeft als de auto waar je hem voor ingeruild hebt. Ten slotte kun je ook een gedeelte van de verkoopwaarde terugkrijgen, maar dit geldt alleen voor bepaalde terugroepacties of met hele auto’s en meestal niet als er een onderdeel defect is.

CBC News meldde dat er 5 miljoen voertuigen die verkocht waren op Canadese bodem werden teruggeroepen in 2015, waarvan de meeste auto’s waren. Maar sommige van die auto’s rijden nog steeds op de weg en het is wachten tot ze kapot gaan. Dit komt vooral omdat de eigenaren zich niet bewust zijn dat hun auto een kapot onderdeel bevat en ze komen er alleen tijdens een ongeluk achter. Als je zelf een auto hebt gekocht kun je bovenstaande lijst aflopen en kijken hoe je een ongeluk kunt voorkomen dat veroorzaakt wordt door defecte onderdelen. Op die manier eindigt je rijervaring niet met een rit naar het ziekenhuis en een rit naar de advocaat om de schade proberen te verhalen. Als je optimaal gebruik wil maken van je recht op compensatie voor persoonlijk letsel veroorzaakt door auto defecten, kun je hier klikken voor meer juridische opties.

AUTO VERKOPEN?

100% GRATIS EN BINNEN 24 UUR
DE BESTE DEAL VOOR UW AUTO!Verkooppunten

Social media