Hoe keyless entry dieven te bestrijden

Veiligheidsexperts geven advies aan bestuurders daar de angst groeit dat dieven het gemunt hebben op de keyless entry systemen om zo auto’s te kunnen stelen. Het is opmerkelijk te noemen dat in een tijdperk dat nog nooit zo technisch geavanceerd was als de onze, het advies gegeven moet worden om ouderwetse sloten te gebruiken die fysiek aan een stuur bevestigd moeten worden. Dit advies volgt nadat kranten schreven over wat zij omschreven als een “angstaanjagende” video, vrijgegeven door de politie en die een aantal dieven laat zien die een auto stelen voor een huis in Solihull, Birmingham. De diefstal duurde minder dan een minuut. De dieven gebruikte een set radiotransmitters, die ze voor het huis heen en weer zwaaiden om het signaal van de keyless entry sleutel te versterken. Tevens gebruikte ze nog een trucje om de auto te ‘foppen’ en te laten denken dat zij de sleutel hadden.

Gericht op signaal

Dit is de laatste in een aantal ‘transmitter relais’ aanvallen die misbruik maken van de zwakte van het keyless entry systeem van een auto, volgens het leidende instituut voor autoveiligheid en technologie, Thatcham Research. Keyless druppels, niet te verwarren met de standard druppels, laat autorijders hun auto makkelijk openen en starten zonder dat ze daarvoor een knop in hoeven te drukken of zonder dat ze de druppel zelfs uit hun zak hoeven te halen. “Keyless entry systemen op auto’s zorgen voor gebruikersgemak richting bestuurders maar er kan door criminelen ook misbruik door worden gemaakt. Ongeruste autobezitters dienen contact op te nemen met hun dealer voor meer informatie en richtlijnen en dienen de veiligheidsadviezen die verstrekt worden op te volgen”, aldus Thatcham Research chief technical officer Richard Billyeald.
Hij voegt daaraan nog toe dat Thatcham nauw samenwerkt met de politie en autofabrikanten om deze zwakheid aan te pakken – een aanpak die heeft gezorgd voor een daling van 80%, gemeten vanaf de piek in 1992. Thatcham Research adviseert autobestuurders met keyless entry systemen de volgende stappen te ondernemen:

Neem contact op met je dealer en heb het over de digitale opties op je auto. Zijn er software updates beschikbaar waar je je voordeel mee kan doen?
Kijk of je je keyless entry druppel kunt uitschakelen. Als dat het geval is, en de dealer kan dit bevestigen, kun je de druppel het best ’s nachts uitschakelen.
Berg je sleutels ver van de ingangen van het huis op. Uit het zicht alleen is niet genoeg – dieven hoeven er alleen maar bij in de buurt te komen om het signaal te versterken.
Wees waakzaam. Houd de buurt in de gaten aangaande verdachte activiteiten – en meld al het ongebruikelijke bij de politie.
Kijk je autoveiligheid goed na. Overweeg after-market veiligheidssystemen zoals door Thatcham goedgekeurde mechanische sloten en trackers, die bewezen dieven afschrikken.

AUTO VERKOPEN?

100% GRATIS EN BINNEN 24 UUR
DE BESTE DEAL VOOR UW AUTO!Verkooppunten

Social media