Welke eigenschappen kunnen we in auto’s verwachten in 2020?

Auto’s zijn van ver gekomen sinds de eerste Ford Model T van de lopende band afrolde in het begin van de 20e eeuw. Bovenliggende nokkenassen, autogordels, navigatie en zelfs automatische transmissie zijn van toekomstmuziek bewaarheid geworden en zijn nu standaard op een grote verscheidenheid aan voertuigen. Met dit in het achterhoofd, welke eigenschappen kunnen we de komende jaren verwachten in auto’s?

Communicatie tussen auto’s onderling

Een groot gedeelte van de auto ongelukken komt door menselijke fouten – studies hebben aangetoond dat meer dan 90 procent van voertuigongevallen het resultaat waren van iemand achter het stuur. Hoewel zelfrijdende auto’s die statistiek drastisch kunnen veranderen duurt het nog wel even voordat autonome auto’s gemeengoed worden.

Maar in de tussentijd kun communicerende auto’s het rijden wel veiliger maken. Het wordt al toegepast in de elektrische auto’s van Tesla en laat de voertuigen met elkaar communiceren om over nieuwe verkeerssituaties en andere obstakels op de weg te leren. Het standaard uitrusten van auto’s hiermee zo auto-ongelukken door afgeleide bestuurders kunnen helpen voorkomen.

Automatisch parkeren

Als je in een dichtbevolkt gebied woont kan een vrije parkeerplek vinden een nachtmerrie zijn. Sommige auto’s zijn nu al uitgerust met “parking assist” maar je moet nog wel steeds zelf een vrije parkeerplek zoeken. Stel je voor dat je gewoon de auto uitstapt en de auto opdracht geeft om zelf een parkeerplek te gaan vinden.

Met een druk op de knop geef je de auto opdracht om een vrije plek te gaan vinden. Vaak zullen de parkeerplekken of parkeergarage uitgerust zijn met een automatische ‘beheerder’ die vertelt waar de auto zichzelf kan parkeren. Met nog een druk op de knop komt de auto bij je terug, zonder dat je op zoek moet naar de plek waar de auto zichzelf heeft neergezet.

Panoramische daken

Er is niets lekkerder dan het zonnedak te openen op een warme, zonnige dag als je op de snelweg aan het rijden bent. Het zorgt dat de warme lucht de auto verlaat terwijl de luchtstroom over de auto ook nog eens verbeterd wordt. Panoramische daken brengen dat naar een volgend niveau, waardoor het interieur veel opener en ruimer aanvoelt.

Er zitten wel wat probleempjes aan – sommige gebruikers klagen dat de auto er heter dan normaal door wordt en dat er meer geluiden tot het interieur doordringen. Maar het lijkt er op dat panoramische daken hier zijn om te blijven en dat steeds meer auto’s hiermee standaard uitgerust zullen worden in de toekomst.

Biometrie

als je een smartphone hebt is er een goede kans dat je al goed gebruikt maakt van biometrische technologie. Vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning op je smartphone zijn beide voorbeelden van biometrie. Het zal niet lang meer duren voordat je op dezelfde manier je auto kunt ontgrendelen; door je vinger op de deurgreep te leggen of door een raam je gezicht of je iris te laten scannen.

Met de voortgang van de biometrische technologie wordt het ook goedkoper in gebruik en zal het voordeliger worden om toe te passen in voertuigen, van het openen van een deur tot aan het starten van de motor.

Monitoren van bestuurders

Niemand wil nadenken over de risico dat een hartaanval of beroerte achter het stuur oplevert. Naast gevaar voor de bestuurder zelf, lopen ook de andere weggebruikers gevaar als iemand de controle over de auto verliest. Hartslag monitoren en andere vitale monitoring apparatuur kan in de auto ingebouwd worden en kan de bestuurder waarschuwen (en eventueel ook de nooddiensten) als er een medisch noodgeval plaatsvindt. Gecombineerd met zelfrijdende technologie kan het gebruikt worden om de auto veilig aan de kant van de weg te zetten door de controle van de bestuurder zelf over te nemen.

Met de manier waarop technologie voortschrijdt, zijn dit maar enkele voorbeelden van significante veranderingen die we in de komende jaren in de auto terug gaan zien. We hebben het punt bereikt waar verbeteringen aan auto’s niet langer worden begrensd door beschikbare technologieën – tenzij je wilt wachten op de vliegen auto natuurlijk. We worden alleen begrensd door onze eigen fantasie en dat maakt het een fantastische periode om als autoliefhebber in te leven.

AUTO VERKOPEN?

100% GRATIS EN BINNEN 24 UUR
DE BESTE DEAL VOOR UW AUTO!Verkooppunten

Social media