Driver override systemen helpen bij het reduceren van ongevallen zoals onderhoudskosten

Driver override systemen zijn high tech, zeer geavanceerd en ze zullen er in de toekomst voor zorgen dat autoverzekeringen overbodig worden. Driver override systemen zijn een goed voorbeeld van hoe autonome technologie de samenleving vooruit helpt, hoewel ze nog niet volledig uitgetest zijn, maar de ontwikkelingen stemmen de insiders in de autowereld hoopvol. Het is zonder twijfel een van de meest opwindende auto-gerelateerde technologieën uit een nieuw tijdperk en een die onze aandacht verdient.

Driver override systeem- de basics

Een driver override systeem werkt in principe door middel van sensoren. Zodra het rempedaal wordt ingedrukt sturen de sensoren gegevens naar de auto door, om te melden dat er iets niet aan de haak is. De computer schuift de menselijke inbreng terzijde en stopt de auto op nauwkeurige en veilige wijze. Deze vermindering van menselijke input door een volledig geïntegreerd elektronisch systeem is wat een driver override systeem inhoudt. BMW was het eerste bedrijf dat deze technologie al in de jaren ’80 uitprobeerde en, geloof het of niet, alle BMW’s hebben sindsdien een brake override. Andere fabrikanten zoals Chrysler volgden in 2003 en tegenwoordig, vijftien jaar na de eerste introductie, zijn de meeste auto’s uitgerust met een soortgelijk systeem.

Veiligheid als noodzaak

Het populaire videospel Need for Speed is een volwaardig onderdeel geworden van de popcultuur en de meeste mensen associëren auto’s met schoonheid en snelheid maar er zijn een aantal lastige onderwerpen die besproken moeten worden. Verkeersdoden als gevolg van auto-ongevallen zijn stijgende. Wereldwijd waren dit er in 2016 een heftige 1,5 miljoen mensen, ofwel meer dan 4000 mensen per dag. Zelfs met behulp van nieuwe technologieën zoals blinde-hoek detectie, voertuig stabiliseerde en waarschuwingssystemen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook zijn deze cijfers aan de hoge kant. Zoals een onbekende bron aangaf: 4000 levens zijn ongeveer 10 grote vliegtuigen die dagelijks crashen. Stel de chaos daarvan eens voor. Maar als het gaat om de veiligheid op de weg zijn de meeste mensen onwetend, of nog erger- het kan ze niets schelen. Met de afleiding van smartphones en tekstberichten wordt het alleen maar erger. Driver override systemen zijn niet alleen nodig maar zelfs noodzakelijk.

Het argument tegen brake Override

Verrassend genoeg zijn het de autofabrikanten zelf die op twee gedachten hinken of deze nieuwe technologie wel zal werken en dat is een van de redenen waarom nog niet elke nieuwe auto voorzien is van een brake override systeem. De fabrikanten zijn van mening dat het de winstgevendheid beïnvloedt. Anderen twijfelen over de effectiviteit van het systeem. Niemand weet of het altijd zal werken of dat het, net als elke technologie, na verloop van tijd minder goed zal presteren. Een machine, zelfs als het een supercomputer is, blijft een wezen zonder gevoel of bewustzijn, en het blijft de vraag hoeveel vertrouwen er op dergelijke systemen gesteld kan worden.

Toekomstige voorspellingen

Toekomstige voorspellingen stellen dat auto’s autonoom zullen worden en zullen rondrijden zonder bestuurder. Het Driver override systeem zal een sleutelrol spelen in deze trend en toekomstige auto’s zullen in staat zijn om menselijk input terzijde te schuiven. Dat lijkt nu misschien een onmogelijkheid, maar gezien de trends in de auto-industrie, zal dit rond 2025 werkelijkheid gaan worden. Een ander fascinerend aspect van de algehele automatisering van de auto is de communicatie met de weg, waardoor de snelheid en richting bepaald kunnen worden en waardoor de weg zelf en de weersomstandigheden begrepen kunnen worden. Dit heeft echter ook een impact op zaken buiten de auto zelf. Zo zullen de kosten voor autoverzekering een fractie worden van wat ze nu zijn, of helemaal te verwaarlozen worden. Als de verwachting is dat dodelijke ongevallen en letsel verdwijnen dan zullen schadeclaims en geschillen tot het verleden gaan behoren.

AUTO VERKOPEN?

100% GRATIS EN BINNEN 24 UUR
DE BESTE DEAL VOOR UW AUTO!Verkooppunten

Social media