Checklist voor een Europese Roadtrip

Europa offert massa’s avonturen – van culinair naar cultureel – die aan bijna elke vorm van reislust kunnen voldoen. Met goed verbonden wegeninfrastructuur en (meestal) een gemeenschappelijke munt, kan je op een dag cruisen door de weelderige en stille bergen van Champagne en vervolgens aankomen in het centrum van Berlijn. Er is geen betere manier om Europa te ontdekken dan met de auto. Hoewel het een zekere charme heeft om een spontane en gewone route te nemen, stippel je toch best de route op voorhand uit.
Hier onderlijnen we waarop je jezelf moet op voorbereiden en wat je moet overwegen wanneer je door Europa rijdt.

Waarom Europa?

Met een rijk en onderling verbonden, cultureel erfgoed, offert Europa een reeks van bouwkundige wonderen en steden die de geschiedenis van de mens hebben gevormd.
Van de Acropolis van Socrates zijn dag, tot de Barnenez – “het prehistorische Parthenon” – in Frankrijk, is Europa rijk aan monumenten die je toestaan om de trappen van de groten te betreden. Maar de doorslaggevende factor waarom je een roadtrip door Europa zou moeten doen, is niet alleen omdat het daar zo mooi is en voor de kunstgeschiedenis; noch voor de enorme hoeveelheid wereldkeukens, winkels en culturele tradities die je er kan aanschouwen. Het is voor de vrijheid van het rijden zelf. Europa offert enkele van de meest toeristische wegen in de hele wereld. Van bochtige, bergachtige paden door spectaculaire kustwegen, het offert allerlei soorten avonturen voor zowel de dappere mensen, als voor de voorzichtige onder ons. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, zo hebben we de meest bekende, populaire en adembenemende routes voor jou opgesomd die je kan overwegen.

De hoge Alpenroute: een favoriet voor met de motor, deze rotsachtige weg door de Oostenrijkse Alpen is een van de meeste adembenemende in de wereld. Met 37 verschillende berguitzichten en een weg van 2504 meter, kan deze strook van 30 mijl gecombineerd worden met aantal omliggende locaties om de reis af te ronden door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Van hoofdstad tot hoofdstad, Parijs naar Berlijn: de weg van Parijs naar Berlijn hoeft niet alleen een middel te zijn om een verbinding te maken tussen de twee hoofdsteden, maar het gaat eerder om de kern van de trip zelf. Vanuit Parijs, kan je de reis verder zetten door het Franse platteland, Luxemburg en de oude Romeinse stad Trier, door Heidelberg en Neurenberg in Duitsland. Een alternatief is om door te trekken naar het noorden van België; beide routes zijn populair.

Circulaire van IJsland: hoewel dit geen road trip is door Europa maar door een van zijn eilanden, gaat Route One van IJsland (ook de Nationale weg 1 genoemd) door heel het eiland. Deze route hecht veel belang aan zijn mooie en dramatische Europese routes.
Van watervallen door hete bronnen, tot een kans om het Noorderlicht te zien, deze trip moet je doen! Boekarest tot Vienna: de Karpaten en Kasteel Bran offeren een reeks van oude, onaangeroerde, bouwkundige wonderen op de weg van Roemenië naar Vienna.
Deze minder bewandelde, toeristische route volgt de inspirerende, kronkelende Transfagarasan bergpas.

Wat te onderzoeken: een checklist

Ferry boekingen en tijdschema’s voor onderdelen van je route.
Al dan niet, heb je een International Driving Permit (DPI) nodig. Het is een technische eis in Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Griekenland, Hongarije, Italië, Polen, Roemenië, Slovenië en Spanje. Kijk ook eens na of er geen zaken zijn die je verplicht in de auto moet hebben in de landen waarin je gaat reizen. Dit moet je zeker doen als je geen auto huurt. Leef zeker de lokale gebruiken en lokale regels na. Ook betreffende de wetten “Rijden met alcohol” in andere Europese landen.

Wat mee te brengen: een checklist

Is je route gepland? Dan is het nu tijd om je checklist te maken. Hoewel elke trip anders is, moet je denken aan het volgende. Neem nu de lokale wetten in Frankrijk als voorbeeld, daar heb je altijd een veiligheidsuitrusting nodig in je auto, inclusief fluohesjes, een gevarendriehoek en reservelampen, samen met nog andere items. Voor een uitgebreide gids met verplichte zaken voor in de auto, bekijk dan deze nuttige gids:

 • Registratiedocumenten van het voertuig en het document van de algemene periodieke keuring
 • Het certificaat van de autoverzekering en de reisverzekering
 • De Europese zorgverzekeringskaart
 • De autoverzekering
 • Actuele identiteitskaart met Visa (indien nodig). Het is aangeraden om ook een kopie mee te nemen.
 • Noodnummers
 • Noodfondsen
 • Cash geld voor tolwegen en tol voor bruggen
 • Landkaarten
 • GB-stickers indien geen Europees kentekenplaat
 • Woordenboeken of taal applicaties
 • Uitgebreide, Europese reisgidsen
 • Mobiele data
 • Opladers

AUTO VERKOPEN?

100% GRATIS EN BINNEN 24 UUR
DE BESTE DEAL VOOR UW AUTO!Verkooppunten

Social media